Fysiologiske effekter af massage

En hund som ikke har fuld bevægelighed, får kort og stiv muskulatur. Når en hund har forkortet muskulatur eller spændinger, så opstår der et tryk over leddene og bevægeligheden bliver forværret. Dette fører til at blodkarrene "kvæles" og blodcirkulationen forringes. Muskler, led, sener og ligamenter får problemer med at optage næring og oxygen.

Forringet blodcirkulation medfører også at mælkesyren, der opbygges i musklerne, ikke bliver ført bort på en naturlig måde. I stedet hober mælkesyre og urenheder sig op og fører til at smertereceptorerne i musklen vågner. Hunden får ondt. Dette fører igen til øget spænding og endda værre blodcirkulation.

Der opstår en ond cirkel og den kan fortsætte over længere tid, hvis den ikke opdages og gøres noget ved.

Massage øger blodcirkulationen i muskulaturen og gør at bindevævet i musklerne forlænges. Musklerne optager lettere næring og oxygen. De kommer også hurtigere af med mælkesyre og affaldsstoffer.  Smerten aftager, spændingen mindskes og stivheden forsvinder. Man har med andre ord brudt den onde cirkel, og hunden kan slappe af.

Når man masserer, påvirker man blodkredsløbet, dvs. vener, lymfekirtler, kapillærer og arterier.

Der sker en mekanisk borttransportering af oxygenfattigt blod og lymfevæske fra hud og muskler. Massagen øger blodstrømmen, man kan sige den åbner kapillærerne. Man øger også muligheden for at blodet når frem til musklerne. Det er alment kendt at ved træning øges blodcirkulationen- og volumen til musklerne. Ved massage har mad opdaget at blodtilførslen kan firedobles efter træning. Hensigten med sammenligningen er ikke at stille massage op mod træning, men at konstatere at massage har en værdifuld effekt. Det er desuden konstateret at massage og udstrækning sænker blodtrykket og hjertefrekvensen.

Effekten på friske muskler

Massage er den bedste behandling for at mindske spændinger i muskulaturen. Mellem huden, muskler og andre væv opstår en friktion som øger forbrændingen og gør muskulaturen smidigere. Når man masserer hunden efter træning forkortes perioden hvor hunden restituerer. Man kan også komme i gang hurtigere med hårdere træning når man masserer og udstrækker hunden. Dette er fordi musklerne får hjælp til at øge optagelsen af næring og transportere mælkesyren væk.

Massage strækker også væv og muskler ud som vi ikke får strakt gennem almindelig udstrækning. Udstrækning begrænses af leddet som styrer hvilken vej f.eks. En fod bevæger sig. Når man laver udstrækning påvirkes alle vævstyper i det område man strækker. Derimod ved massage kan man specificere indsatsen på visse områder og ømme punkter.

Påvirkning på skadede muskler

Det er blevet undersøgt hvad der sker når man masserer på muskler med brister under helingsfasen (obs! IKKE under den akutte skadefase). Resultatet var at helingsfasen markant blev forkortet, og musklerne blev lettere som de var før, end hvis man ikke masserede dem. Risikoen for sekundære skader blev mindre. Dette er interessant, mest af alt for hunde, som træner på højt plan og som skal i gang så hurtigt som muligt. Man skal selvsagt give skaden tid og mulighed for at heles. Massage er ikke en rationel erstatning, men en hjælp til selvhjælp.  Selv en almen familiehund har gavn af forsigtig massage mens en skades heles. Behandlingen kan hjælpe med at undgå at skaden heler forkert, hvilket giver ophav til langvarige inflammationer eller sekundære skader.